Çin'de ortaya çıkan ve şu ana kadar 491 kişinin ölümüne neden olan korona virüsü, ekonomide de dengeleri değiştiriyor. Havayolundan mobilyaya, tekstilden demir çeliğe kadar birçok sektörde üretim ile tedarik zincirinde kartlar yeniden karılıyor. Dünya genelinde milyonlarca firmanın tedarikçisini barındıran Çin'in üretimindeki azalma ve fabrikaların kapalı olmasının Türkiye'ye olumlu yansıması bekleniyor.
TÜRKİYE OLUMLU ETKİLENECEK
Virüsün Çin ekonomisinde yaratacağı daralmanın dünyaya etkisini araştıran ING, çarpıcı sonuçlara ulaştı. Araştırmaya göre, Çin ekonomisindeki yüzde 1'lik daralmadan olumlu etkilenecek tek ülke Türkiye olacak. Çin'deki yüzde 1 daralma Türkiye'de yüzde 0,1 büyümeye neden olacak. Çin ekonomisinde virüs nedeniyle yüzde 1'lik bir daralma olması halinde ticaret bağlantılarının en yüksek olduğu Asya Pasifik bölgesi en çok etkilenecek yerler arasında. Çin'in dünyada en büyük ihracatçı konumunda olduğu bazı alanlarda da Türkiye'nin öne çıkabileceği belirtiliyor. Özellikle tekstil, mobilya, demir-çelik ve meyve-sebze sektörlerinde talebin Türkiye'ye kayabileceği vurgulanıyor. Korona virüsü sonrası Çin'den sebze ve meyve alımını azaltan Rusya, yeni rotasını Türkiye ve Fas'a çevirirken, mobilya sektörü ek siparişlerin katkısının 1 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. Tekstilde de yüzde 1'lik siparişin 1,5 milyar dolar katkı sağlayabileceği belirtiliyor. Çin'de üretimin durması züccaciye gibi bazı sektörlerde ise yerli üretimi artıracak.
15 MART SON TARİH
Uzmanlar, Çin fabrikalarının 15 Mart'a kadar üretimi artırmaya başlaması gerektiğini söylüyor. Çinli fabrikalar 1 Mayıs'a kadar atıl kalırsa, perakendecileri zor günler bekliyor. Otomotiv sektörü ise ağır darbe alacak sektörlerden. Salgının başladığı Wuhan kenti, otomotiv üretim merkezi. Komşu şehirlerle birlikte kapatıldı, 50 milyondan fazla insan izole edildi ve fabrikalar durdu. ABD'li otomobil üreticilerinin Çin parçaları için iki üç haftalık süresi kalmış durumda. Aynı zamanda TV ekran panellerinin üretimine ve fiyat artışlarına da kesin gözüyle bakılıyor.
TEKSTİLDE %1'LİK SİPARİŞ 1.5 MİLYAR DOLAR GETİRİR
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hadi Karasu, Çin'den yüzde 1'lik sipariş kayışının 1,5 milyar dolara denk geldiğinin altını çizerek, "Sektör başkanlarıyla görüşüp firmaların müşterilerine 'Çin'de düzelme olmasını bekleyeceğimize Türkiye'deki firmalara ürün geliştirip ürettirebiliriz' teklifi yaptırıyoruz. Çin ve Hong Kong'dan ithal ettiğimiz ürünleri iç piyasada geliştiriyoruz" dedi. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak, Çin'in ihracat yaptığı Avrupa'daki firmalardan Türkiye'ye taleplerin gelmeye başladığını söyledi.